Under en intensiv period har jag nu läst otroligt mycket kurslitteratur, och det som stör mig mest med det återkommer i alla texter jag hittills läst. Det gäller ordet ”istället”. Om jag skriver en mening med det ordet blir det så här: Välj den istället för den där. Men när kurslitteraturen menar samma sak står där: Välj den i stället för den där. Det slår aldrig fel. Eller rätt, hrm.

Jag blir såklart förvirrad av detta. Varför kan inte kurslitteraturen, som ofta använder sig av ett fackligt språk, inte se skillnad på istället och i stället? Det blir så fel när jag läser det, jag hakar upp mig och vill rätta till, men det går inte. Tankarna har touchat ämnet om att det kanske är jag som inte fattat rätt, att det egentligen inte är någon skillnad mellan hur man skriver det, eller att jag lärt mig tvärtom. Att det är mig det är fel på.

Efter några snabba klick med hjälp av Googles sökmotor blir det inte direkt klarare. Det svenska språket är så komplext att i vissa fall spelar det ingen roll vilken ihopsättning av ord som är rätt. Man ska vara konsekvent, heter det. Språknämnden hävdar att i stället är korrekt, medan andra mindre tillförlitliga källor menar att båda sätten är godkända. I SAOL, som är pålitlig (sid 397), står: i stället el. istället.

Ja, jag kan inte direkt säga att jag blev något mycket klokare av det här. Enligt det jag hittat får jag fortsätta skriva istället och kurslitteraturen kommer fortsätta driva mig till vansinne med sitt i stället. Så länge jag håller mig till ett och samma borde det alltså vara okej, liksom att man får välja om man ska skriva idag eller i dag. Det har hänt att sambon frågat mig några gånger om hur man stavar till överhuvudtaget. Ja, ni ser själva. Ett ord, och har alltid gjort så. Men enligt SAOL (sid 1125) ska det tydligen gå bra oavsett om man delar upp orden eller inte. Där ser man!